Wonen

EEen huis is een thuis. De plek waar je je veilig en prettig wilt voelen. We weten dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Nog steeds ondervinden veel van onze inwoners de gevolgen van de gaswinning en de traagheid waarmee schadeherstel en versterking wordt opgepakt. De VVD blijft zich inzetten voor het versnellen van schadeherstel en de versterkingsaanpak. Daarnaast zijn er ook veel nieuwe woningen nodig. Het is belangrijk dat iedereen in onze gemeente een passende woning kan vinden, of een huis dat je kunt aanpassen aan de levensfase waarin je je bevindt. Maar de realiteit is anders. Op dit moment is de woningmarkt ook in Midden-Groningen krap.

Waar je goed en betaalbaar kunt wonen

       Het bouwen van betaalbare huur- en koopwoningen voor starters en jonge gezinnen wordt onze prioriteit. De VVD wil dat er 2000 nieuwe huizen bijgebouwd gaan worden, zodat iedereen betaalbaar in onze gemeente kan (blijven) wonen in het dorp of de wijk, van zijn of haar keuze. Het bouwtempo moet omhoog.

       Door te bouwen pakken we doorstroming aan bij zowel sociale huur en vrije huur als bij koopwoningen. Zo krijgen we voor elkaar dat ouderen die kleiner willen wonen, niet langer onnodig een eengezinswoning bezet houden en zorgen we voor een  eerlijke toegang tot de huizenmarkt voor starters.

       De gemeente geeft de ruimte aan initiatieven met creatieve, nieuwe woonvormen zoals tiny houses, knarrenhofjes en kangoeroewoningen. Zo helpen we starters op weg en kunnen ouderen in een vertrouwde omgeving blijven wonen.

       Met woningbouwcorporaties maken we afspraken over het voorkomen van scheef wonen en het stimuleren van doorstroming.

       Strenge handhaving op het illegaal doorverhuren van sociale huurwoningen is hard nodig. De woningen die hierdoor vrij komen gaan naar mensen die op de wachtlijst staan.

       We zorgen voor tijdelijke huisvesting voor migranten met een verblijfsvergunning, maar schaffen hun voorrangspositie bij sociale huurwoningen af.

       Om snel meer woningen te kunnen bouwen, kiezen we voor kortere en soepelere procedures voor nieuwbouw. We gaan ruimhartig om met het omvormen naar woonbestemmingen in onze gemeente. Zo zorgen we voor een prettige en leefbare gemeente.

       We willen dat alle inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of aan te passen. Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaal en actueel beschikbaar. We schaffen de welstandscommissie af en schrappen deze uit de plaatselijke verordening.

       We zijn terughoudend met het verhogen van de belasting op de eigen woning (OZB). Daarnaast vinden wij het belangrijk dat situaties waar wonen en werken niet (meer) samengaan worden opgelost door verplaatsing, zodat het woongenot wordt hersteld en bedrijvigheid weer de ruimte kan krijgen. De gemeente moet snel duidelijkheid geven waar nog bijgebouwd kan worden. De VVD geeft de voorkeur aan inbreidingsplannen, zodat de agrarische ondernemers en het landschap geen nadeel hiervan ondervinden.

       De gemeente pakt verpaupering van panden aan met alle wettelijke middelen die de gemeente ter beschikking staan.