Verkeer en vervoer

We verplaatsen ons allemaal voortdurend. We gaan naar werk, bij vrienden en familie op bezoek of wandelen een rondje in onze buurt om de hond uit te laten. Hoe we ons ook verplaatsen: het is fijn om zonder al te veel gedoe van A naar B te komen. Dat de doorstroming goed is. En het is bovenal belangrijk dat verkeersituaties veilig zijn voor voetganger, fiets en auto en voor de hulpdiensten.

Waar vervoer van A naar B vlot gaat

       Het is belangrijk dat onze reistijd niet langer is dan nodig. Daarom werken we aan goede doorstroming van het verkeer, voor fiets, auto en ov. Door verschillende vormen van vervoer beter op elkaar aan te sluiten, komen we sneller aan op onze bestemming. Tevens hebben we in onze gemeente oog voor vracht- en landbouwverkeer.

       Verkeersveiligheid heeft onze prioriteit. We richten onze straten, in het bijzonder in de buurt van scholen en sportclubs, veilig in. Dat doen we in samenwerking met hulpdiensten, ouders en buurtbewoners.

       Bij nieuwbouw streven we naar parkeren op eigen terrein.

       Of het nu met een ‘gewone’ fiets, een elektrische fiets of een ander nieuw vervoersmiddel is: onze inwoners kunnen zich prettig en veilig door Midden-Groningen bewegen. Deze ontwikkelingen vragen om fietspaden en wegen die worden ingericht op de toekomst, waarbij veiligheid (o.a. dode hoek) en doorstroming centraal staan. Bij ov-knooppunten plaatsen we voldoende stallingen.

       Het is belangrijk dat het openbaar vervoer van goede kwaliteit is, met een goede verbinding tussen stad en regio. Daarin zien we de voordelen van innovatieve en kostenefficiënte vormen van openbaar vervoer, zoals snelbussen, mobility as a service en deelscooters. Bij aanbestedingen houden we daarom altijd ruimte in de afspraken voor nieuwere, slimmere en goedkopere alternatieven. We willen meer aandacht voor noord-zuid verbindingen van het OV.

       Het openbaar vervoer en voorzieningen zoals de belbus en regiotaxi zijn goed toegankelijk. Stations zijn aangepast zodat mensen met een beperking ook kunnen instappen.

       Tijdens de spits willen wij dat autowegen voorrang hebben op vaarwegen. We willen dat bruggen op die momenten niet openstaan. Daarom gaat de gemeente in gesprek met de provincie en Rijkswaterstaat en vrachtvervoerders, zodat bruggen dicht blijven tijdens de spits.

    De gemeente communiceert tijdig en duidelijk naar inwoners over onderhoud aan         wegen en wegafsluitingen. Daarbij geldt dat we onderhoud zoveel mogelijk in één         keer proberen te doen, om overlast te beperken. Daarbij is helder wat de         alternatieve route is. Zo voorkomen we ‘zoekverkeer’.