Duurzaamheid

Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en voor een fijne en leefbare gemeente. Wij willen samen met onze inwoners en ondernemers bepalen welke duurzame maatregelen worden genomen. Verrommeling van het landschap willen wij tegengaan en draagvlak onder Midden-Groningers vindt de VVD erg belangrijk. Daarom is de VVD tegen plaatsen van grote windmolens op land. Met de geboden ruimte in het bestaande zonneparken beleid en de gerealiseerde windparken draagt Midden-Groningen meer dan zijn steentje bij aan de energietransitie. Uitbreiding hiervan is niet aan de orde. De VVD ziet voldoende mogelijkheden voor zon op daken. Zo zorgen we ervoor dat we klaar zijn voor de toekomst en onze gemeente schoon en leefbaar blijft.

Vol slimme en duurzame oplossingen

       De energietransitie en verduurzaming bieden grote kansen voor het stimuleren van innovatie en werkgelegenheid. De gemeente voert actief beleid om deze nieuwe sectoren te steunen. Wanneer het effectief bijdraagt aan de lokale economie en het milieu, kopen we onze producten en diensten duurzaam en circulair in.

       Wij stimuleren milieubewust ondernemen, met een grote rol voor de lokale opwekking van duurzame energie, binnen het vastgestelde beleid. We gaan bij zonne-energie voor zon-op-dak. Geen verdere aantasting van ons landschap.

       We maken per wijk een plan voor de verduurzaming van woningen en bouwprojecten. Samen met bewoners en gebouweigenaren kijken we naar de beste oplossing. De totale woonlasten mogen hierbij niet stijgen. We zorgen dat actuele informatie over duurzame alternatieven voor onze inwoners beschikbaar is.

       Voordat een wijk overgaat op een andere energievoorziening dan gas, zorgen we ervoor dat inwoners een betaalbaar alternatief aangeboden krijgen. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken, waarbij huishoudens overtollige duurzame energie onderling kunnen delen. Het gasnetwerk behouden we voor de toekomst, wanneer waterstof of groen gas toegankelijk zijn.

       We maken het zo gemakkelijk mogelijk om zonnecellen en laadpalen aan te vragen, door procedures simpeler te maken. Zo stimuleren we duurzame energie.