Nieuweling Dennie van Buuren:
‘Je moet niet de problemen aanpakken, maar de oorzaak’
Iedereen verdient gelijke kansen. Het klinkt misschien als een cliché, maar voor Dennie van Buuren is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. Uit ervaring weet hij hoe het is om op te groeien in een gezin met geweld, tussen de drugs, zonder elektriciteit en zonder positieve aandacht. Inmiddels geeft hij als ervaringsdeskundige lezingen aan professionals in de jeugdzorg. Hij vindt dat er verder gekeken moet worden dan alleen de problematiek. “We moeten de oorzaak aanpakken en preventief gaan werken, ook in Midden-Groningen.”
De nu 33-jarige Dennie hoorde zijn hele leven kreten als ‘Jij komt er nooit’ en ‘Jij zal nooit iets bereiken’. “En waarom, omdat ik uit een Tokkie-gezin kom?”, vraagt Dennie zich af. “Niemand is gelijk, maar ik vind dat iedereen dezelfde kansen verdient. Want de kinderen van nu, zijn de ouders van later.” Dennie kan een boek schrijven over vroeger, maar vindt het dat niet waard. “Want het gaat om vandaag. Nu maken we de keuzes voor morgen. Helaas constateer ik dat er nog veel te winnen valt met hoe wij naar deze problemen kijken. Als ervaringsdeskundige zie elke dag, dat de problemen nog bestaan. In de afgelopen 25 jaar is er weinig verbeterd.”
Dennie, die als jongerenwerker bij Kwartier Zorg & Welzijn heeft gewerkt, zet zich tegenwoordig in als ervaringsdeskundige voor Team-Kim uit Amsterdam. Hij geeft presentaties aan professionals in de (jeugd)zorg. Dennie: “Ik vertel mijn verhaal, mijn kijk en beleving op mijn jeugd. Met dit verhaal heb ik al honderden mensen bereikt en geraakt, want zo hadden ze het nog nooit bekeken. Ik ben er 100% van overtuigd dat iedereen in de jeugdzorg zijn stinkende best doet en met alle goede bedoelingen handelt, maar we moeten nu eens verder durven kijken dan de problemen. We moeten de oorzaak aanpakken en preventief gaan werken.”
“Waar zijn de wijkagenten gebleven? Of de vriendelijke conciërge op school? Waarom denken wij dat een jongerencentrum werkt, die op één vaste locatie staat? Waarom kunnen wij wel een klimaatdeal maken voor 2050 en niet onze jongeren een toekomstperspectief geven, waarin iedereen gelijke kansen krijgt? Dat snap ik niet, want juist die kleine simpele dingen, maken een groot verschil. En niet alleen in de jeugdzorg, ik kan met zekerheid zeggen dat dit voor alle thema’s geldt, helaas. Daarom wil ik de politiek in! Want ik ben niet wat mijn ouders zijn. Ik ben Dennie van Buuren, de nummer 6 op de VVD-lijst voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in Midden-Groningen.”
“Ik ben misschien niet perfect. Maar ik ben wel duidelijk en direct, pragmatisch en denk in oplossingen. Geen onnodige discussies of prestigeprojecten. We hebben een probleem en die lossen we samen op. Want ik beoordeel mensen niet op hun kaft, maar op woorden en daden. Iemand die goed doet, goed ontmoet. Dat geldt andersom ook, wie niet mee wil, blijft achter. Iedereen tevreden maken, kost gewoon teveel tijd en onnodige energie. Energie die we als liberalen veel beter kunnen besteden.”
“Misschien ben ik kritischer, omdat ik weet wat ongelijke
kansen zijn. Dat je op voorhand wordt beoordeeld op je ouders, een mislukt
gezin met weinig perspectief. Als ex-jongerenwerker bij Kwartier heb ik veel
geleerd. Hans Marquenie vroeg eens aan mij: ‘Wat zie jij daar?’ Ik zag een
skatebaan met jongeren en antwoordde, ‘Skaters’… ‘Nee Dennie, dat zijn Brian,
Simon en Youri’. Zelfs ik maakte de fout. Iedereen is bevooroordeeld. Daarom
wil ik echt naar mensen kijken en beoordelen op hun woorden en daden. Want
niemand is gelijk, maar iedereen verdient een gelijke kans.”